Alles was Sie über Dumplings und Dim Sum wissen wollen

Everything you need to know about dumplings

Dumplings – was gibt es daran nicht zu lieben. Es überrascht nicht, dass dieser köstliche Snack, dieses Gericht, dieses Frühstück(!) am 26. September seinen eigenen Feiertag bekommen hat. Alles Gute zum Dumpling Day!

Aber was genau sind Dumplings? Und was ist der Unterschied zwischen Dumplings und Dim Sum? Wir erklären Ihnen das alles in diesem Blog. Die Lektüre erfolgt auf eigene Gefahr, denn nach dieser Lektüre werden Sie sich sowieso nach einem Tisch für Dumplings sehnen! Los geht's!

 

Dumplings, was ist das eigentlich?

In den verschiedenen Ländern werden die gleichen Dumplings unterschiedlich geschrieben und ausgesprochen, also lassen Sie sich davon nicht verwirren.

Die berühmtesten Dumplings sind:

  • Shao Mai: eine Teigtasche mit Schweinefleisch und Garnelen. Dieser Knödel ist oft oben offen. Der Teig ist etwas dicker und nicht durchsichtig.
  • Har Kau: auch Harkau ist eine Teigtasche mit Schweinefleisch und Garnelen in einer schön geformten Verpackung. Der Teig dieses Kloßes ist oft ein wenig durchsichtig.
  • Wonton: Diese Teigtasche ist mit verschiedenen Arten von Füllungen gefüllt. Es kann Fisch, Schweinefleisch oder eine Kombination davon enthalten. Auch Gemüse ist eine beliebte Füllung für diesen Knödel. Manchmal sind die Wontons sogar mit Suppe gefüllt, ein anderes Mal finden Sie sie in Ihrer Suppe.
  • Hsiao Long Pao: ist ein brotteigähnlicher Knödel, der mit Schweinefleisch oder Gemüse gefüllt ist. Der Teig ist etwas dicker als andere Knödel
  • Gyoza: ist eine halbmondförmige Teigtasche, die auf verschiedene Weise gefüllt werden kann. Dieser Knödel hat die meisten Zubereitungsarten und ist auch ein bekannter Potsticker.

Ein Potsticker ist ein Dumpling, der in einer Pfanne mit verdunstetem Wasser gekocht wurde. Der Knödel bleibt am Rand der Wokpfanne kleben und wird so gebraten. Sie erhalten also einen gedämpften Dumpling mit einer knusprigen Seite. Lecker!

 

Aber ... was ist der Unterschied zwischen Dumplings und Dim Sum?

Es ist eigentlich ganz einfach. Ein Dumpling ist ein Dim Sum, aber nicht jeder Dim Sum ist ein Dumpling! Verstanden?

dumplings

 

Was man bei Dumplings essen kann

Unserer Meinung nach werden Dumplings am besten als Teil von DimSum serviert, also mit mehreren anderen kleinen Gerichten. Aber natürlich braucht man dazu eine schöne Sauce zum Dippen. Wir geben Ihnen unsere Favoriten;

  • Sojasauce
  • Knuspriges Chili-Öl
  • Hoisin-Sauce
  • Süße Chilisauce



Natürlich können Sie auch einen eigenen Dip herstellen, indem Sie Sojasauce mit Sesamöl und etwas Austernsauce mischen.  

Sie können die Knödel ganz einfach über unseren Webshop bestellen. Halten Sie also Ihren Dämpfkorb bereit und genießen Sie. Knödel selbst zu machen. Das macht Spaß und wird sehr geschätzt! 

Dumplings - what's not to love about it. Not so surprising of course that this delicious morsel, dish, snack, breakfast(!) got its own holiday on Sept. 26. Happy Dumpling Day!

But, what exactly are dumplings? And what is the difference between dumplings and dimsum? We explain it all to you in this blog. Reading is at your own risk, by the way, because after this you'll feel like having a table for dumplings anyway! Let's go!

Dumplings, what is it anyway?


Dumplings is the name for the small dough packets, often filled with shrimp, chicken or pork or vegetables. They are served steamed, boiled or fried with a dipping sauce or, for example, in a soup. Wonton soup is a good example. By the way, did you know that Ravioli is actually also and dumpling? Do the math: dough packet with filling. But of course we are not called Italiann Food Lovers, so back to our story... In many Asian countries dumplings are eaten as a side dish, main meal and especially often as breakfast. Special huh! By the way, we could get used to that, we have to admit. Dumplings all day, every day!

In different countries, the same dumplings are written and pronounced differently, so don't let this confuse you.

The most famous dumplings are:

  • Shao Mai: a dumpling with pork and shrimp. This dumpling is often open at the top. The dough is slightly thicker and not transparent.
  • Har Kau: also Harkau is a dumpling with pork and shrimp wrapped in a nicely shaped package. The dough of this dumpling is often a little transparent.
  • Wonton: this dumpling is filled with different types of filling. It can contain fish or pork, or a combination of these. Vegetables are also a popular filling for this dough ball. Sometimes Wontons are even filled with soup, other times you will find them actually in your soup.
  • Hsiao Long Pao: is a bread dough-like dumpling filled with pork or vegetables. The dough is slightly thicker than other dumplings
  • Gyoza: is a dumpling shaped like half a moon and can be filled in different ways. This dumpling has the most preparation methods and is also a well-known potsticker.
  • A potsticker is a dumpling cooked in a pan whose water has evaporated. The dumpling sticks to the edge of the wok pan and is therefore also baked on. So you get a steamed dumpling with a crispy side. YUMMY!

So...what is the difference between dumplings and dim sum?


Actually, it's very simple. A dumpling is a dimsum, but not all dimsum is a dumpling! Get it?

dimsum is the name of a way of eating, or eating and sharing all small bites. These can be dumplings, but also, for example, marinated pak choi, sticky rice leaves or bamboo shoots. You can compare it to antipasti (to stay in the Italian comparisons) or tapas. Dumplings are the stuffed dough balls you can eat during dim summing. See, you can also make dim summing into a verb - Dumplings sounds a little weird, doesn't it?

What do you eat with dumplings?


In our opinion, dumplings are tastiest as part of DimSum, so with several other small dishes. But of course you want a nice sauce to go with it for dipping. We give you our favorites;

  • Soy sauce
  • Crispy chili oil
  • Hoisin sauce
  • Sweet chili sauce

Of course, you can also make your own dip sauce by, for example, mixing soy sauce with sesame oil and a little oyster sauce. 

You can easily order the dumplings in our webshop. So get your steamer basket ready and enjoy.

Do you really want to make it a fun day and activity? Then try making dumplings yourself! Great fun and much appreciated work!