Kokosprodukte

Kategorie
Land
Hersteller
Diät-Info
Sortieren nach In absteigender Reihenfolge
Zeige
Seite:
  1. 1
  2. 2
Sortieren nach In absteigender Reihenfolge
Zeige
Seite:
  1. 1
  2. 2

Kokosproducten

Een van de meest veelzijdige vruchten (steenvruchten) uit de natuur moet toch wel de kokosnoot zijn! Als je er over nadenkt is het ook best een vreemd fenomeen. Kokosnoten groeien aan (kokos)palmbomen, die op hun beurt groeien op stranden, dichtbij de zee. De kokospalm is als een van de weinige planten erg tolerant voor zout water en heeft dus geen enkele moeite om te gedijen in het mulle zand. Zie je hem al staan? Die prachtige palmboom op dat idyllische strandje met azuurblauw water? Aan die prachtige bomen groeien dus de welbekende bruine kokosnoten, toch? Of zijn ze toch groen, geel of oranje? Er lijken meerdere varianten te bestaan, maar feitelijk gaat het allemaal over een en dezelfde vrucht. Er zijn wel variaties, maar de bruine kokosnoot zoals wij die kennen zit eigenlijk verstopt in het groene of oranje omhulsel en is eigenlijk het zaadje van de vrucht. In een boom zul je dus nooit de bruine kokosnoot zien hangen, maar altijd het omhulsel met daarin verstopt de bruine noot!

Jonge kokosnoot

Er is nog een groot verschil in kokosnoten en dat is de leeftijd van de noot. Een jonge, groene kokosnoot bevat nog heel veel kokoswater en is daardoor ideaal geschikt voor het drinken van het kokoswater. Als je dus wel eens op een strand uit een kokosnoot hebt gedronken, is dat bijna altijd een jonge kokosnoot! En je hebt dus geen kokosmelk, maar kokoswater gedronken! Die fout wordt veel gemaakt, maar het is écht kokoswater. De leeftijd van zo'n jonge kokosnoot is doorgaans zo ongeveer 6 maanden oud. De oudere, rijpere kokosnoten bevatten veel minder water, maar hebben wel een dikkere laag vruchtvlees aan de binnenkant. In de natuur valt een rijpe kokosnoot vaak in de zee. Door de dikke bruine beschermlaag, is de kokosnoot goed beschermt tegen de invloed van de zee. Zodra de noot aanspoelt op een nieuw strand, kan uit die noot weer een nieuwe boom groeien.

Verschillende kokosproducten

We hebben dus al gezien dat er kokoswater in, met name jonge, kokosnoten zit. De Sri Lankaanse King Coconut heeft een oranje kleur van de buitenkant en wordt met name geproduceerd voor het kokoswater. Voordeel van deze kokosnoot ten opziche van de groene kokosnoot is het feit dat de smaak iets zoeter is, wat als zeer wenselijk wordt gezien voor kokoswater. Maar naast het kokoswater zijn er natuurlijk ook nog veel andere kokosproducten die je kunt winnen uit een kokosnoot. Zo is er natuurlijk kokosmelk, kokoscréme, kokosolie en kokosrasp. Kokosmelk is dus niet te verwarren met kokoswater. Je zou verwachten dat het vocht uit een kokosnoot de melk is, maar dat is dus niet het geval. Kokosmelk wordt gemaakt door het witte kiemwit van de kokosnoot, eigenlijk het kokosvlees, uit te persen en te vermengen met water. Wat overblijft is een kokosmelk wat ook wel klappermelk genoemd wordt. Klappermelk komt van het woord Klapper, een ander woord voor een palmboom. Deze term is op zijn beurt weer afgeleid van het Maleise woord Kelapa. Vandaar Klappermelk!

Maar nu we weten wat kokosmelk is, wat is dan kokoscréme? Kokoscréme is feitelijk hetzelfde als kokosmelk, maar dan met een hoger vetpercentage. Er is geen duidelijk afgebakend percentage, maar je zult zien dat een kokoscréme letterlijk crémiger en dikker is dan de vloeibaardere kokosmelk. Wanneer je het kokosvlees alleen maar perst en niet meer vermengd met water, hou je kokosolie over. De olie moet verhit worden om vloeibaar te worden. Vanaf circa 24 graden celsius is de olie vloeibaar. Bij lagere temperaturen zul je zien dat de kokosolie een vaste vorm aanneemt. Naast al deze redelijk bekende kokosproducten, zijn er nog vele andere (bij)producten te maken van het kokosvlees. Wat te denken van kokosrasp? Dit wordt veel gebruikt in desserts of bijvoorbeeld in je favoriete snoepreep!

Gebruik van deze kokosproducten

De meeste van deze producten worden natuurlijk gebruikt voor voedingsconsumptie. Kokosmelk en kokoscréme zul je veelvuldig terugvinden in bijv. currygerechten, maar je kunt er ook heerlijke cocktails mee maken! Kokosolie wordt vooral gebruikt als bakvet en wordt door velen gezien als een gezondere variant op boter of andere oliesoorten. Kokosolie wordt echter ook vaak gebruikt als cosmetica product. Bijvoorbeeld om de huid of haren mee in te smeren. Het geeft een aangename geur en voor veel mensen heeft kokosolie een prettige uitwerking op de droge huid. Al met al kunnen we dus met recht stellen dat de kokosnoot een vrucht is met enorm veel toepassingen. Zowel voor de voedselconsumptie als voor cosmetische doeleinden is de kokosnoot een wondernoot! Nouja.. het is dan wel geen echte noot. Dat dan weer niet.

Bestellen bij Asian Food Lovers

Bij Asian Food Lovers hebben we een passie voor Aziatisch eten. Kokosproducten hebben natuurlijk een zeer prominente rol in de Aziatische keuken. Ben je dus op zoek naar een van de lekkere producten die de kokosnoot te bieden heeft, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Kijk eens op je gemak rond en wie weet vind je je favoriete producten wel in onze webshop. Bestel je op een werkdag voor 13.00 uur? Dan leveren wij je bestelling de eerstvolgende werkdag al aan huis! Super simpel, super lekker!